Așa, pentru un sfârșit de săptămână însorit… Ingredientele pentru 4 porții:
• 230 g zahăr • 4 ouă • coaja de la 1 lămâie • 500 ml lapte; • 3 căpșuni • 1/2 kiwi • 200 g pepene galben • câteva frunze de mentă proaspătă
Am ales o cratiță adâncă și am pus la fiert laptele,peste care am adăugat 130 grame din zahărsi coaja rasă de la o lamâie (aș fi pus și de la o portocală, dacă era sezonul lor).Într-o altă cratiță am pus pe foc 30 ml de apă și am turnat restul de zahăr (100 grame) până s-a caramelizat,iar spre final am pus și câteva picături de la un sfert din lămâie.Am știut că e gata când a căpătat culoarea asta, maro-roșiatic.Apoi am luat niște forme din ceramică, le-am uns cu zahărul caramelizat.Aceasta va fi pelicula de caramel din zahărul ars Cele patru ouă le-am bătut bine de tot,(cu o furculiță),și am turnat peste ele laptele fiert.Compoziția am turnat-o în forme,până le-am umplut bine,apoi am pus formele în tava pentru cuptor și am adăugat apă fiartă,până la jumătatea formelor. Le-am lăsat în cuptor la 180 grade pentru 35 de minute.Între timp mi-am făcut de lucru cu fructele, pe care le-am curățat și le-am tăiat, pentru ca la final să ornez “întâmplător” farfuria cu crema de zahăr ars (lăsată în prealabil la răcit).
foto: Vlad Cioplea
S-aveți poftă! Duminică frumoasă!